femte loggen
Läslogg 5- den dystopiska intrigen och upplösningen
I boken Flugornas herre finns det både externa och interna konflikter. Den mest extrema externa konflikten var mellan Jacks och Ralphs grupp. Det ledde till att Jacks grupp mördade en person i den andra gruppen men dödade också Simon från sin egen grupp. I bokens slut blir pojkarna räddade från ön och börjar sedan gråta. Att de gråter kan uppfattas som att dess konflikt löses på så sätt att pojkarna förstår att de på riktigt dödat andra i samma ålder. Jag tror inte att de kommer återförenas när de är hemma eftersom Ralph kan nog aldrig förlåta att Jack och hans grupp försökte förinta honom. Jag tolkar det som att Jack vill bli av med Ralph för att få över några fler till sin sida och för att Jack inte kan acceptera någon maktkamp som kan förhindra hans makt på ön. Det kan även tolkas som att Jacks intresse för jakt går överstyr och att han vill visa sin makt i gruppen.
Pojkarna ändrar ibland sina tankar om vilken grupp de vill tillhöra. Många övergår till Jack från Ralphs grupp. Jag tror att de flesta funderar över att välja mellan Jacks roliga liv eller Ralphs där chansen att bli räddad ökar avsevärt. Alternativa tankesätt kan bero på grupptryck där man kanske går över till Jacks grupp för att andra gör det. Det kan också bero på att Jacks grupp har ett större matförråd och pojkarna behöver mat för att överleva. Det här löses inte riktigt på så sätt att grupperna återförenas men mycket av åtskiljningarna beror nog på den tuffa miljö de lever i.
Jag trodde inte att boken skulle sluta med att pojkarna blev räddade. Man vill att livet ska fortsätta dystopiskt för annars tycker inte jag att det blir en dystopisk roman. Jag blev trots allt ganska lättad att de blev räddade för annars hade det blivit som ett avslutat kapitel. Författaren har överlåtit åt läsaren att fundera över slutet eftersom boken avslutas genom att pojkarna blir räddade från ön. Man vet inte vad som ska hända när de kommer hem och det är ett väldigt öppet slut, vilket är bra eftersom man då kan fundera själv över slutet. Då njuter man lite längre av boken eftersom det blir mer att fundera över. Det har varit flera gruppindelningar på ön vilket jag tolkar som att det kommer återfinnas i samhället hemma. De blev uppdelade gruppvis av en anledning, mycket pga. den tuffa miljö de levde i. Den största anledningen varför de inte kommer träffas senare är att de fick uppleva hemska saker tillsammans och på sätt kan man bli påmind om dessa om man träffas i en annan miljö. Jag tror även att det är författarens budskap att få läsaren att fundera över slutet. Slutet var ganska trovärdigt och de hade varit där så pass länge att någon gång borde det åka förbi ett fartyg.
Att pojkarna dödar varandra kan likna boken och filmen Hungerspelen av Suzanne Collins. Hungerspelen och Flugornas herre har många likheter. De störst märkbara är att det i böckerna finns bara barn och inga vuxna och de lever även i en sluten miljö som de inte kan fly ifrån. I båda böckerna dödar man även varandra och det är i princip en grupp mot vissa enskilda individer, precis som i slutet av Flugornas herre då Ralph är motståndaren mot Jacks grupp.
Även om jag oftast inte läser dystopier tycker jag att den här boken har varit fantastiskt bra. Författaren har varierat både miljön och hans beskrivningar vilket har gjort att boken är mycket varierad. Jag gillar den dystopiska stilen eftersom man upplever en värld som förhoppningsvis man aldrig kommer uppleva. Till skillnad från fantasy kan det faktiskt hända i verkligheten och för mig ger det ett ökat intresse.
/Viktor
Bra Viktor! Du har många kloka resonemang kring upplösningen! Kanske kunde du ha funderat lite mer kring författaren och vilket budskap han vill förmedla med textenn. Kan man koppla boken till den tid den är skriven i. (Om du vill tillägga något är det helt okej att skriva en sjätte logg!)