Andra loggen - Inledningen

Andra loggen

Flugornas herre heter boken som vi har börjat läsa. Det är en dystopi och verkar hittills vara väldigt bra. Jag citerar Flugornas herres inledning ”- Den ljushåriga pojken hasade sig ner sista metern utför klippan och började försiktigt ta sig fram i riktning mot lagunen. Fastän han hade tagit av sig skolsweatern och gick och drog den efter sig satt den gråa skjortan klistrad på honom och håret smetade fast i pannan.” Det här är en bra inledning eftersom den ger läsaren mycket information utan att det blir en bok i faktastil.  Jag får en bild av pojkens utseende och den miljö han befinner sig i. Man får även en bild av en klippa och en lagun. Jag får intrycket av att det är varmt där han är när författaren beskiver att håret smetade fast i pannan. Boken är beskrivande vilket är positivt eftersom det ger oss information och en ökad förståelse av boken. Information ger ofta ett ökat intresse. Det gör också att man lätt får en bild i huvudet eftersom allt i princip beskrivs i denna scen.

 

Författaren berättar endast om barn och ungdomar. Det gör att bokens målgrupp blir stor. Barn blir intresserade men även många vuxna. Barn kan uppskatta att ibland slippa vuxna och uppleva en värld som bara består av barn. Författaren använder sig även av knep som att beskriva reaktioner av att barn blir ledare över ett samhälle. Det gör att intresset ökar eftersom man aldrig upplevt något liknande. Boken är chockerande och grym. Om man aldrig har upplevt en sådan situation blir man lätt intresserad eftersom man söker något nytt.

 

 Jag är inte direkt förtjust i titeln. Den lockar inte mig som läsare. Jag lockas av att läsa böcker som har en spännande eller rolig titel, även om omslaget är viktigare än titeln för mig. Jag tolkar därför inte titeln så mycket. Jag tror att tanken med titeln är att flugor oftast är flera och att det på något sätt föreställer barnen. Ordet herre i titeln symboliserar barnens ledare. Jag gillar inte titeln men måste erkänna att den är ganska beskrivande. Den förklarar väldigt bra samhället på ön.

 

Boken är en dystopisk roman som märks på bokens handling. I början är det frid och fröjd i det nya samhället. Sedan blir det mer och mer tvister. Man förstår att ett samhälle inte kan byggas upp av barn och ungdomar och att det tillslut blir ett mardrömssamhälle. Det finns en anledning till att vuxna är dagens makthavare. Det beror både på mognad, förståelse och mycket större kunskap än barn. Efter ett tag kommer nog ön att braka ihop och kvar är endast rester av ett en gång fungerande samhälle. Tvisterna kommer nog öka för varje dag som går och man märker redan nu att det är mycket konflikter. Efter ett tag kommer det övergå till det så kallade mardrömssamhället. Det räcker nog inte med mat för all framtid heller och då kommer det nog bli mycket orättvisor vilket kommer att skapa den dystopiska romanen.

 

Det finns många andra böcker och filmer med liknande handling. Några exempel är Lost, Flyg 29 saknas och Robinson Crusoe. Jag tycker att det finns en film som väldigt mycket liknar Flugornas herre men ändå inte. Det här är dock en komedi och inte en dystopi. Jag tänker på filmen, Morgan Pålsson världsreportern. Den handlar om två reportrar som reser till Matobo. Ett varmt land som jag tycker liknar inledningen i Flugornas herre. Pojken som rinner av svett kan då förknippas med huvudpersonerna. Dessa två personer tvingas på något sätt vara kvar i Matobo för att göra nyheter. Det liknar barnen i Flugornas herre som också tvingas vara kvar på deras ö. En annan väldigt viktig likhet är att Morgan i filmen är styrande och bestämmer mycket. Morgan liknar då Jack och Ralph som även de i boken har en ledarroll.

 

Om jag skulle dra paralleller till andra böcker eller filmer kommer samhället falla sönder. Jag drar även det som slutsats eftersom allt efter tiden går i boken går det sämre för befolkningen. Det är trots allt en dystopi som bygger på mardrömssamhällen vilket det inte blir om allt flyter på som vanligt.

 

/Viktor


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0